VCA Basis

Opdrachtgevers zo als overheidsinstellingen en gemeenten eisen steeds vaker van bedrijven dat ze een certificaat VCA (“Veiligheid Checklist Aannemers”) hebben. Dit certificaat geeft aan dat een bedrijf veilig werkt en streeft naar minder ongevallen op de werkvloer. In veel gevallen krijgen aannemers zelfs geen opdrachten meer als ze niet VCA-gecertificeerd zijn. Ook de gemeentelijke diensten zelf gaan er steeds meer toe over om hun medewerkers VCA te laten certificeren.

Wil een dienst of bedrijf het certificaat VCA behalen, dan moeten álle operationele medewerkers een diploma Basisveiligheid VCA-Basis hebben. Met dit certificaat toont de medewerker aan voldoende kennis te hebben van veiligheid, gezondheid en milieu.

Waarom de cursus VCA volgens bij BT-Opleidingen?530517.2

 • Klassikale VCA cursus geheel opgebouwd uit filmfragmenten met veel interactieve oefenvragen.
 • U ontvangt voor al onze opleidingen een officieel erkend het Basisveiligheid VCA certificaat is 10 jaar geldig
 • Iedere cursist die een opleiding bij BT-Opleidingen gevolgd heeft of de organisatie die hem de cursus heeft laten volgen, kan te allen tijde, op onze internetsite, controleren welk certificaat, wanneer behaald is, in welke categorie en wat de geldigheidsduur hiervan is.
 • De instructeur van BT-Opleidingen hebben vele jaren praktijk ervaring op de werkvloer.

Doelgroep

Voor alle medewerkers van gemeentelijke technische en groenvoorzieningsdiensten en bedrijven werkzaam in de bouwnijverheid en groenvoorziening. De cursist heeft geen vooropleiding nodig, basisonderwijs is voldoende.

Maar ook voor iedereen die beschikt over een (bijna verlopen) diploma Basisveiligheid VCA. Heb je nog niet eerder examen gedaan, maar werk je dagelijks volgens de VCA-richtlijnen is deze opleiding ook voor jou geschikt.

De cursus VCA-Basis

De cursus is een korte, praktijkgerichte cursus, die alle medewerkers op de werkvloer de nodige kennis over veiligheid, gezondheid en milieu bijbrengt. De opleiding wordt verzorgd door zeer ervaren docenten, die nog dagelijks in de praktijk werkzaam zijn.

Inhoud van de cursus VCA-Basis

De cursus behandelt onderwerpen als veiligheids- en gezondheidswetgeving, risico’s en ongevallen, werken in besloten ruimten, veilig werken met machines en gereedschappen, werken op hoogte en persoonlijke beschermingsmiddelen. Door middel van proefexamens aan het einde van een onderdeel wordt de opgedane kennis getoetst en besproken.

cr 130501 _ar_528017bt-opleidingen.eu_11207

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Arbowetgeving
 • Gevaarlijke stoffen & etikettering
 • Veilig werken met elektriciteit
 • Brand- en explosiegevaar
 • Werken in besloten ruimten
 • Werkplekeisen algemeen
 • Hijs- en hefwerktuigen
 • Werken op hoogte
 • Handgereedschap & gereedschapsmachines
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen

Examen

De lesdag wordt afgesloten met het examen voor het certificaat VCA-Basis. Het examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen Je ontvangt direct de voorlopige, mondelinge uitslag. Geslaagden ontvangen een erkende certificaat (onder toezicht van de Examenkamer).

Kosten van de VCA-Basis opleiding vanaf 159,50

De kosten voor de cursus VCA-Basis zijn afhankelijk van een aantal factoren die wij gaarne met u bespreken, waarna wij u een op uw situatie aangepaste offerte doen toekomen. Het aantal cursisten is van invloed op de prijs. U dient zelf zorg te dragen voor zaalruimte, koffie/thee, lunch. De prijzen zijn exclusief 19% BTW. Twee weken voor aanvang van de cursus ontvangen de cursisten een orderbevestiging en het lesmateriaal zodat men zich kan voorbereiden.

Als u nog vragen heeft, belt u dan gerust of mail ons.

Overzicht gerelateerde artikelen:

  Reacties zijn gesloten.